PENGANGKATAN

Prosedur yang terlibat dalam proses pengangkatan :

1. Persetujuan dari ibu/bapa kandung bayi. (Anak tidak sah taraf tidak mempunyai "bapa kandung" dari segi undang-undang). Jadi hanya memerlukan kebenaran dari pihak ibu sahaja.

2. Daftarkan surat beranak bayi tersebut di kaunter JPN. (Sila rujuk bab PENDAFTARAN SURAT BERANAK)

3. Dapatkan akuan secara bertulis tentang penyerahan bayi tersebut. Gunakan Surat Akuan Sumpah di kaunter JPN. Setelah mengisi lengkap borang ini, sila dapatkan pengesahan dari Pesuruhjaya Sumpah atau pihak mahkamah. Dokumen hitam putih ini amat penting. Ini mengesahkan bahawa anda mengambil anak tersebut secara sah dari ibu/bapa kandungnya, bukan menculik atau memaksa ibu/bapa angkat menyerahkan anak mereka. (SILA MOHON COPY PASPORT IBU KANDUNG @ DOKUMEN BERKAITAN SEKIRANYA ANAK INI BUKAN WARGANEGARA)

4. Daftar ke Jabatan Kebajikan Masyarakat yang berhampiran dengan kawasan tempat tinggal keluarga angkat dalam tempoh seminggu bermula dari tarikh penyerahan anak angkat dibuat. (Sila rujuk bab PENDAFTARAN KE JKM)

5. Setelah genap 2 tahun anda membesarkan anak itu dengan penuh kasih sayang, pengangkatan kali ke2 perlu dilakukan di JKM. Ini adalah untuk mendapatkan pengesahan anak angkat. Kemudian pengurusan di JPN pula melibatkan surat beranak yang diperbaharui iaitu akan surat beranak akan dicetak sekali lagi. Dalam surat beranak yang baru ini, anda dibolehkan mengubah bin/binti anak anda dengan 99 Nama Allah.

6. Jangan risau sekiranya bayi anda bukan warganegara, permohonan taraf warganegara boleh dibuat setelah anak angkat tinggal bersama anda selama lebih 2 tahun iaitu setelah statusnya bertukar kepada angkat angkat, bkn lg anak pelihara atau pun di JPN dipanggil Pengangkatan De Facto. 

Permohonan taraf warganegara ini boleh dilakukan di JPN berhampiran tempat tinggal keluarga angkat.Taraf warganegara akan dikeluarkan apabila seseorang itu tinggal di Malaysia selama 10 tahun (dikira bermula dari 2 tahun selepas penyerahan bayi bukan dari tarikh penyerahan bayi. Oleh itu, anak anda akan menerima taraf warganegara apabila berumur 12 tahun )

Namun begitu ade info terbaru, (pengalaman member admin) permohonan warganegara untuk anak yang masih kecil mungkin akan diawalkan. Maknanya xperlu tunggu hingga 10 tahun. Walaubagaimanapun permohonan perlu diperbaharui setiap tahun selagi permohonan untuk mendapat taraf warganegara itu gagal. Jadi teruskan usaha mencuba dan terus mencuba hingga anak anda mendapat kelayakan taraf warganegara... InsyaAllah...



CONTOH SURAT AKUAN SUMPAH


Saya ___________________________nombor K/P : __________________yang beralamat di ________________________________________________,dengan sesungguhnya dan suci hati mengaku bahawa saya adalah :
A} Bapa kepada kanak – kanak
B} Ibu kepada kanak – kanak

Dengan ini mengaku bahawa saya telah memberikan anak ___________ saya yang bernama ____________________________ yang telah dilahirkan pada ____________ di______________ ,sijil kelahiran No :________________________ untuk di ambil sebagai anak angkat oleh _________________No K/P :______________ dan __________________ No K/P ______________, yang beralamat ___________________________,mulai hari ini _____________ dan saya faham keadaan dan kesan surat keizinan ini dan khususnya saya faham kesan surat ini akan melucutkan hak saya sebagai ibu.Saya dengan sesungguhnya membuat surat akuan ini dengan penuh kepercayaan bahawa apa yang terkandung di dalam surat ini adalah benar dan adalah menurut pembekalan – pembekalan Akhta Surat Akuan 1960.

Di perbuat dan diakui sesungguhnya :

Oleh______________________
                                                                                                                 1}_______________
Yang tersebut di_______________________

Dalam negeri_________________________

Bertarikh____________________________


Di hadapan saya,

  .________________________________
 ( Tandatangan Yang Di Pertua Mahkamah /
Tengah,Pengadil atau Pesuruhjaya Sumpah )

99 comments:

Nadya Razak said...

salam hye...nak mntak pendapat..de seorg warga indonesia tengh sarat mengandung dan hendak bagi baby itu kepada saya tapi masalah nyer dia tak ada permit dtg ke malaysia...dengan cara apa saya boleh bantu dia..

anak soleh said...

xde permit dan xde pasport? Bekerja kt sini ke ibu tu?

Nadya Razak said...

dia berkerja...tapi terpaksa berhenti bila dpt taau dia preggy...saya dah tnay mmg xde passport atau permit...nie dah nak cukup bulan...tak tau nak buat mcm mne...

anak soleh said...

kalau nk btol2 kepastian, cube awk pergi ke mane2 kaunter jpn. sbb surat beranak & akuan sumpah, kedua-dua dokumen ni dr JPN. Cube tny dokumen ape yg diperlukan dlm kes2 mcm ni. Kalau xde mslh, mungkin bole dftar mcm biase...

Nadya Razak said...

ok tq for ur help...ape2 nti sya update kat awk ok...

HafizahNurFaidhi said...

Assalamualaikum sis, nk tentang contoh surat akuan yg sis sertakan ni....JPN sediakan @ kita kena sedia sendiri ye?
hafizahnurfaidhi@gmail.com

HafizahNurFaidhi said...

Assalamualaikum sis, nk tentang contoh surat akuan yg sis sertakan ni....JPN sediakan @ kita kena sedia sendiri ye?
hafizahnurfaidhi@gmail.com

Ruby Sapphire said...

As salam..nak tanya..
proses pengangkatan yang selepas 2 tahun tu perlu ada ibu kandung juga ke?macamana kalau ibu kandung anak tersebut tak dapat dihubungi?

Ruby Sapphire said...

As salam..nak tanya..
proses pengangkatan yang selepas 2 tahun tu perlu ada ibu kandung juga ke?macamana kalau ibu kandung anak tersebut tak dapat dihubungi?

anak soleh said...

Hafizah : surat akuan sumpaj tu nnt mintk je kt JPN.. Sume format diorg yg sediakan. Tp nnt bile dh cop sumpah, simpan elok2 sbb lepas 2 thn borang tu kene lengkapkan utk pengesahan anak angkat. Skrg ni status anak pelihara..
Ruby : xperlu ibu kandung.. Sbb ms proses pengangktan slps 2 thn tu melibatkan anak + family angkt je.. Ade interview... Sbb nk tukar status dr anak pelihara ke anak angkat yg sah...

shanim mohd ali said...
This comment has been removed by the author.
Zaid Yatim said...

Assalamualaikum sis..nk tnye, saya dh bela sorang anak angkat x sah taraf selama 2thun..ibu kpada bayi tersebut bjanji mahu ambil ketika usia 1tahun. Tapi gagal dihubungi sehingga kini. Bolehkah jika saya ingin terus membela bayi tersebut sbg ank angkat? Jika boleh bagaimana caranya?

Zaid Yatim said...

Harap admin dapat membantu saya. Sekian terima kasih.

dyaz said...

salam sis,nak tanya..sy ada ambil anak angkat warga indonesia,tetapi ibunya tiada pasport(tamat tempoh),kini anaknya sudah berusia 5 bulan,semua akaun sumpah saya dah buat,cuma dia sini sy nak tahu boleh ke nanti dia bersekolah seperti kanak kanak lain?dan bolehkan sy apply warganeraga untk ank sy tu nnt?ibunya hilang entah kemana...sekian terima ksh

anak soleh said...

Salam,

En. Zaid Yatim :Maaf saye kurang pasti sbb akuan sumpah pnyerahan bayi perlukan ibu kandung + bayi + family angkat. Mungkin en. Zaid bole ke mana2 JKM utk mengetahui prosedur selanjutnya. Mungkin pihak JKM boleh membantu dlm proses pengambilan anak angkt ini. Tq

Pn. Dyaz : Mengikut pengalaman rakan, puan bole mula memohon status wargangr bayi tersebut selepas tempoh 2 tahun puan menjaga bayi itu. Cuma jangkamasa utk dpt status sah wargangr tu saye xpasti, bergantung kpd pihak JPN.. Yg pasti permohonan perlu dilakukan setiap tahun selagi xdpt status wargngr... Psl sekolah itu, inysaAllah kalau ms tu dh dpt status wagnr mgkin xde mslh. kalau blom, rsnye pon xde mslh sgt utk die sekolah mcm biase. mungkin melibatkan bbrp prosedur dr sekolah. Ape2 pon, semoga puan akan trus berusaha utk mendptkan yg terbaik utknya & moga dipermudahkan.. Amin...

dyaz said...

amin..tima kasih sis....1 lagi saya nak tanya perlu ke daftar bayi tersebut kepada jkm?atau selepas 2 tahun baru bagi tahu jkm?

anak soleh said...

Pn. Dyaz, kene daftar dgn JKM dlm mase seminggu selepas proses angkat sumpah dijalankan.. Sila rujuk entry "PENDAFTARAN DI JKM".. TQ

dyaz said...

ok tima ksh sis..

umie said...

Hai sis,sy berminat nak ambil anak angkat tpi tak tau caranya.

anak soleh said...

Salam umie, sila baca ruangan PERMOHONAN dalam blog ini. Mungkin sedikit sebanyak dapat membantu. Tq

Nur Izzati said...

salam sy nk tye, boleh tk proses anak angkat dilakukan tanpa kehadiran bakal ibu angkat sbb jarak yg jauh.

eyda hazirah said...

assalam, nak tanya..
dalam tempoh dua tahun tu, boleh ke ibu bapa kandung ambil semula anaknya @ dgn kata lain, dia nak batalkan penyerahan anaknya kepada keluarga angkat? mohon bantu..

terima kasih. :)

Puteri Kasih said...

As'alaikum.., sy nak tnya... Sy ada amik ank angkat.., lahir disini tp status bukan warganegara... Baby bru lahir 6 Januari lepas... Sy dh buat semua surat akuan sumpah penyerahan bayi dari ibu kandung...Cuma sy nak tnya.., klu sy nak bwa blik baby ke kampung di Sarawak.., ada masalah x? Sbb sijil lahir baby taraf bukan warganegara....

Melor Marlinda said...

Assalamualaikum sis.... sya nak bertanya bole ke saya memohon surat beranak kerana ibu kandung anak angkat sya warga Indon (pasport masih VAlid 2017. cuma skang yg saya risau beliau tak ada permit. bole ke saya memohon surat beranak? ada tak cara yg lain utuk mendapat surat beranat wlaupun dgn hanya status PENDUDUK TETAP?

rafidah ramli said...

As'alaikum.., sy nak tnya... Sy ada amik ank angkat.., lahir disini tp status bukan warganegara... Baby bru 3 bln... sy blum lg membuat surat akuan...blh x terangkan kat sy....tq

rafidah ramli said...

As'alaikum.., sy nak tnya... Sy ada amik ank angkat.., lahir disini tp status bukan warganegara... Baby skrg 3 bln....sy blum bt ape2 surat lg...mohon terangkan kpd saya....tq.......

makmin said...

askum....cam ane ar nak ambil anak angkat..?

Shiela Niza said...

Assalam sy nk tanye kalau sy nk ambil anak angkat (ibu warganegara indonesia - kosong xder doc) boleh ke bersalin di hosp kerajaan?

Gianluca Buffon said...

Assalam, berapa lama proses oleh pihak JKM? adalah berbulan2 setelah terima dokumen dari JPN?

anak soleh said...

Proses dgn JKM tu selalunya xmengambil masa yang lama. Ade bbrp dokumen yg JKM perlukan seperti salinan surat beranak bayi, salinan akuan sumpah, salinan ic ibu+bp angkat, gambar bayi, slip gaji ibu+bapa dan sebagainya. Nnt parents angkat akan di temuduge dgn peg JKM. Kalau pihak JKM berpuas ati, JKM akan keluarkan surat kebenaran menjaga bayi tersebut. Then tggu je sampai 2 tahun dr tarikh akuan sumpah. Itu saje..

Linda Mas said...

Salam. Saya ingin tanya. Ada seorang perempuan indonesia yang ingin berikan anak perempuan nya kepada saya. Tapi anak tu tak ada surat beranak. dan psgn suami isteri tu pun x ada sijil nikah dan juga passport yg sah. Apa yg perlu saya lakukan. sbb sy memang inginkan anak ini kerana saya tidak mempunyai anak. Terima kasih

NUR DIANA SUKKI said...

Salam, boleh sy tahu puan buat di mana surat akuan sumpah tu? Sy juga dlm proses dptkan anak angkat dari seorg gadis

Suzila Mohd Chik said...

Assalam,sy nk tanya... sy ada mengambil seorg anak angkat dari usia 2 hr n skarang sudah berusia 6 thn, tetepi kami tdk membuat surat akuan sumpah. Sekiranya sy ingin membuat surat akuan sumpah adakah proses pengangkatan 2 thn tu akan di ulang semula?

adnil Zaff said...
This comment has been removed by the author.
adnil Zaff said...

Assalam. Adakah di dlm sijil anak angkat nama ibu kandung akan digugurkan?

Iskandar Tan said...

assalam..nk tanya..kalau sy nk pergi ambil budak warga kemboja dtg ke malaysia utk dijadikan sebagai anak angkat, tp budak tu sudah berumur 5-6 tahu, boleh x?

nazariah kusin said...

Assalam...sy nak tanya...sy ada ambil anak angkat..usianya dh 5 buln.tapi sy masih belum daftar jkm...perlu bawa ibu kandung ke utk daftr jkm?sbb sy tidak tahu dimana ibu kandung baby ini..harap dpt membantu...thanks

DeYane Hassan said...
This comment has been removed by the author.
resepi masakan untuk isteri mencuba said...

Assalam admin...sy sekarang ada mengambil ank angkat..mak dia dh buatkan surat beranak dgn bg sy surat beranak baby dgn baby..kemudian mcm kata sy nk pergi ke pjbt pendaftaran angkt sumpah tanpa ibu kandung blh ke?? Sbb ibu kandung dh xdlt lg dihubungi dan dikesan..kemudian perlu juga ke sy ke jkm untk daftar ank tu tanpa ibu kandung nya ada sekali waktu pendaftaraan..mohon pencerahan..

resepi masakan untuk isteri mencuba said...

Assalam admin...sy sekarang ada mengambil ank angkat..mak dia dh buatkan surat beranak dgn bg sy surat beranak baby dgn baby..kemudian mcm kata sy nk pergi ke pjbt pendaftaran angkt sumpah tanpa ibu kandung blh ke?? Sbb ibu kandung dh xdlt lg dihubungi dan dikesan..kemudian perlu juga ke sy ke jkm untk daftar ank tu tanpa ibu kandung nya ada sekali waktu pendaftaraan..mohon pencerahan..

DeYane Hassan said...
This comment has been removed by the author.
Naimah Khalid said...

saya cari (keluarga angkat sementara) jaga selama 6 bulan. sbb masih belajar. saya akan bagi duit keperluan. baby lahir 21 feb 2015 -whatsapp 0172790729

nOpe said...

assalamualaikum..
Saya sedang mencari anak angkat yang baru lahir (perempuan)..
Pada sesapa yang ingin menyerahkan anak.. sila hubungi saya di 0192410657..

DyAn PRILLVERS_MALAYSIA said...

Nak tnya sya ade anak angkat tpi sya bujang umur skrg 23th blm khawin lgi budak tu kene bagi mase sya keje sya trjmpa pmpoan dlm lingkungan umur 25th kot dan die melahirkn budak tu tepi jalan ibu budak tu warga filipina sya tlg lh pmpoan tu lepas tu die bgi je ank die kat sya die kata sya nk buang sya tak nk baby nie trus dlm keadaan bingung sya pn ambilah baby tu dan jaga budak tu skrg dh umur 3th 4bulan TLG SYA MIN CMNA NK JADIKN BUDAK NIE ANK ANGKAT SYA??? SBP SETELAH SYA JAGA BUDAK NIE SYA SYG SGT2 KAT BUDAK NIE IKHLAS DARI LUBUK HATI SYA SYA SYG BUDAK NIE SYA NK JAGA DIE SMPAI BILA2 TLG BGITAU SYA CARAHNYA CMNA???

DyAn PRILLVERS_MALAYSIA said...

Tlg bgitau sya ya please i need your help!

DyAn PRILLVERS_MALAYSIA said...
This comment has been removed by a blog administrator.
DyAn PRILLVERS_MALAYSIA said...
This comment has been removed by a blog administrator.
masrizal said...

Salam
Sy mncari anak angkat.sy dan suami keje kerajaan..inshaallah blh mmbesarkan anak dgn baik.jika ada biomum yg ikhlas nk serahkan anak.sila hubungi saya mas 0176054413

CL Adam Enterprise said...

Halo kak... boleh bagi contact number akak tak? Saya nak tanya beberapa soalan secara personal.. tq

anak soleh said...

CL Adam Ent - Kakak yg mana satu kamu maksudkn? Admin ke?

CL Adam Enterprise said...

Iye.. admin.. saya nak nombor fon admin. Sebab saya mau tanya beberapa soalan mengenai anak saya.. kerana saya juga mau apply warganegara utk anak saya

CL Adam Enterprise said...

Atau pun admin emel number fon admin di sue_gurlz20@yahoo.com ..

anak soleh said...

Sebarang pertanyaan boleh emel ke anakkusoleh2013@gmail.com. Terima Kasih.. :)

Erinzany Mail said...

Pengalaman saya mengambil anak angkat warganegara indonesia.Masa mula2 dpt bayi kena lapor ke JKM dahulu untuk mempercepatkan keputusan dr JPN untuk proses pengangkatan kerana JPN akan mempercepatkan proses tersebut sekiranya kita mendapat sokongan dr JKM.Setiap 3 bulan perlu ke JKM dgn membawa bayi tersebut sehingga cukup 2 thn barulah kita pergi ke JPN untuk permohonan anak angkat.Dan banyak lagi step2 nya.Moga ALLAH permudahkan urusan saya .AMIN.

My Diary said...
This comment has been removed by the author.
My Diary said...

Nk tumpang Tanya...kalau ibu baby tu yang bagi sendiri baby tu untuk kita jaga...wajib ke daftarkan anak angkat ni di JPN atau JKM..??

KzazaNorliza said...

Assalammualaikum sis,
nak tny berkenaan status anak jagaan sy,ibunya adalah warganegara Indonesia, ayahnya pula warganegara Malaysia..dan bernikah..tetapi bernikah di Indonesia dan tidak berdftr di Malaysia...semasa mendftarkan anak jagaan saya, ibunya tidak menyertakan sebarang dokumen yg menunjukkan ikatan pernikahantersebut, kerana dokumen tersebut berada jauh dari tempat pendftaran. dan surat beranak si anak terpaksa didaftarkan hanya nama ibu...dan didaftarkan sebagai BUKAN WARGANEGARA

selepas bebrapa bulan, barulah si ibu menyerahkan sijil pernikahan mereka.dan masih dlm simpanan sy.

soalan saya:

1) sewaktu pengangkatan nnt,bolehkah anak jagaan saya mendapat status
kewarganegaraan kerana bapa anak ini adalah warganegara malaysia.

2) sewaktu pengangkatan nnt, bolehkah saya memasukkan nama bapa sebenar anak ini
kerana ibu bapa anak ini mempunyai ikatan yg sah dan saya masih menyimpan sijil
pernikahan mereka.

sila bantu, terima kasih

ejan epokz said...

Assalamualaikum. Sy nak tanya.. kawan sy ada mslh. Dia jaga cucu nenek kwn dia. Mak baby ni tatau kat mane. Nenek dia pn tatau anak dia kat mane. Mak ayah bby ni bermasalah. Dia tak kawin tp dapat bby. Skrg bby ni tak ada surat beranak. Masa besalin mak bby ni tak pergi pejabat pendaftaran untuk mendaftar sb mak bby tau cara dia salah. Bby dah setahun tp masih tak ada surat beranak. Macam mana nak dapatkan surat beranak ye? Sb nenek bby ni cuma ada buku kesihatan bby mase dilahirkan.. tolong sis bg pndapat. Tq..

ejan epokz said...

Assalamualaikum. Sy nak tanya.. kawan sy ada mslh. Dia jaga cucu nenek kwn dia. Mak baby ni tatau kat mane. Nenek dia pn tatau anak dia kat mane. Mak ayah bby ni bermasalah. Dia tak kawin tp dapat bby. Skrg bby ni tak ada surat beranak. Masa besalin mak bby ni tak pergi pejabat pendaftaran untuk mendaftar sb mak bby tau cara dia salah. Bby dah setahun tp masih tak ada surat beranak. Macam mana nak dapatkan surat beranak ye? Sb nenek bby ni cuma ada buku kesihatan bby mase dilahirkan.. tolong sis bg pndapat. Tq..

Lily Lai said...

macam mana dengan anak yg baru lahir xberbapa,ibu pula koma...nak jadikan anak angkat macam mana proses pula?

Budi Man said...

Assalamulaikum admin...
Saya nak tanya satu soalan
Untuk mendaftar anak angkat ni
Perlu kemana dulu JPN ke JKM

Munira Fantagiro said...

slm admin,sy mjga seorang biomom hamil 5bln,ank dlm kndungan tu xsah taraf...so sy nk ambil bayi yg bkl lahir tu sbagi ank angkat,jika selepas bersalin ibu bapa kpd biomom tu xdpt hadir ke hopital krn faktor jarak tmpt bersalin anknya yg jauh kedah-kuantan,tetapi ibu bapa dan biomom tu mahu serahkn baby kpd kluarga angkat,apakah rumit proses pngambilan ank angkt tersebut??

anak soleh said...

Wsalam.. Brp umur biomum?

anak soleh said...

Wsalam. Ke JPN dulu utk ambil borang akuan sumpah. Pergi ke peseruhjy sumpah with biomum & baby.. Then ke JKM, sila rujuk jkm bdekatan tempat tggl anda bkenaan dokumen yg dperlukan.. Tq

anak soleh said...

Wsalam. Bsalin dimana tu?

anak soleh said...
This comment has been removed by the author.
anak soleh said...

Sila rujuk JKM berkaitan masalah ini. Tq

anak soleh said...
This comment has been removed by the author.
anak soleh said...

Wsalam.. Sila rujuk JPN berkaitan ini ya.

anak soleh said...

Wajib sis. Ke JPN utk ambil borang akaun sumpah. Then cop sumpah dgn biomum. Lepas tu ke JKM. Sila rujuk JKM berkaitan dokumen yg dperlukan. Tq

anak soleh said...

Tq atas perkongsian...

anak soleh said...

Salam semua. Maaf, admin ade kekangan utk me'reply' semua pertnyaan di sini. Mohon emelkan terus soalan anda ke anakkusoleh2013@gmail.com. InsyaAllah, admin akan menjawab soalan & membantu anda sebaik mungkin.. Terima Kasih.

Azz Azwan said...

assammualaikum . saya ada masaalah sikit. saya memakai surat anak angkat selama 5-6 tahun rasanya. saya pernah sekolah di SMK_MAJLARA KUALA LUMPUR pada tahun 2012-2013 . saya belum simpan ambik spm di sekolah . di sebab kan saya balajar di pondok pasir tumbuh kelantan . saya kini sudah berhenti . ingin cari kerja . tapi susah sebab saya memakai surat anak angkat. malah lesen pon saya tidak dapat ambik . ibu saya senang useha uruskan memohon dapat IC saya . tapi sudah brapa tahun saya belum dapat ic . pertanyaan saya di sini . macam mana saya boleh dapat kan ic ?

Salmiah Zakaria said...

Assalamualaikum...saya dan suami adalah pasangan orang kurang upaya, saya bermasalah untuk mendapatkan zuriat sendiri jadi kami bercadangan untuk mengambil anak angkat sebagai penyeri hidup kami, inshaallah kami akan jaga anak angkat dengan baik dan memberi didikan dan kasih sayang secukupnya...jika sesiapa yang sudi bagi anak untuk kami jadikan anak angkat sila hubungi atau wassap saya di no 013-6143035 sekian terima kasih

fifi said...

assalamualaikum puan..sy masih bujang dan udah bekerja..saya ingin mncari bayi untuk dibela sbg anak angkat,bole puan berikan cra nye..

nina amina said...

as salam...sy nk cari ank angkat..sy tngal di langkawi kdah...klo ada info bleh wasup sy 0124630576..

timz said...

Alhamdulillah, tq admin, post pencerahan yg sgt2 membantu.. tq again! ^_^

Azlina said...

Tkasih admin. Byk membantu. Saya harap sesapa nak bg anak blh whatsapp saya di o1944o3396

Anna Flora said...

As..salam...sya nak tya..
Sya wrganegara Indonesia,suami org sarawak,blh ke kalau sya dan suami nak agkat adik kndung sya umur6 thun jadi anak angkat??

firdauz said...

Saya baru selesai melalui proses pengangkatan. Saya share di blog saya http://papa-affan.blogspot.my/2016/03/anak-angkat-satu-permulaan.html

Cahaya Puteri said...

Apa akan terjadi setelah anak itu berumur 18 tahun ya ?

Unknown said...

Assalamualaikum,
Nak tanya,bolehke bila kita dah bagi anak kat org tuk jadi anak angkat dan org tu dah jaga selama 1 minggu tp belum ada buat surat apapun,
Kalau ibu bapak kandung nak ambil balik boleh ke tak.?

Afrizen Chaniago said...

Asslmkm..
Nak tanya,
Bila seseorang bapak dan ibu kandung memberikan anak angkat pada org lain apakah hubungan anak dengan bapak/ibu kandung akan terputus.?
Masih bolehke bapak/ibu kandung ikut memelihara anak yg telah di bagi ngan org lain.?
Mohon informasi.
Trimakasih

Afrizen Chaniago said...

Asslmkm..
Nak tanya,
Bila seseorang bapak dan ibu kandung memberikan anak angkat pada org lain apakah hubungan anak dengan bapak/ibu kandung akan terputus.?
Masih bolehke bapak/ibu kandung ikut memelihara anak yg telah di bagi ngan org lain.?
Mohon informasi.
Trimakasih

Nurrr said...

Assalamualaikum sis. Saya nak tanya lah mana tahu kot kot boleh bantu kann. Saya ni anak angkat kepada sebuah keluarga. Umur saya skrg 16 tahun. saya dah mohon status kewarganegaraan saya dua kali dan masih tak lulus. oh lupa nk bgtahu yg saya dpt kp pemastautin tetap. saya start buat permohonan kewarganegaraan pada umur 12 tahun.dan kedua dua pemohonan gagal. skrg ni tgh tunggu keputusan permohonan dah hampir 8 bulan permohonan tapi masih takde pape keputusan. bila ditanya kena tunggu 2 tahun. saya mintak percepatkan tp tkde jawapan sbb saya nk SPM 2017 akan dtg. takut ada masalah lagi lgi untuk lanjutkan pelajaran nnti.... mohon pencerahan sis. dah usaha mcm mcm dah :( :( :(

shasha sha said...

Salam sy nak tanye...ada seorg ibu indonesia org susah berkeja dekat malaysia...nak serah kan anak dia dari indonesia dekat sy...mcm mna yea prosedur nak ambik ank angkat ..klau yg dari indonesia...umur budak tu dah 8 tahun...boleh ke dia sekolah dekat sini dengan harga warganegara...kalau sy ambik dia sebgai anak angkat...dan ape document yg diperlukan...

Alice Awing said...

Hi sis...dah 3 thn kes d atas..nak tanya mcm mana kes tsebut.dapat disetel?nak tau cara juga...tq

Beautyfull_Maria said...

Maaf nk btnya..Urusan surat beranak mcmana?

Jentik Studio said...

Assalammualaikum

Kami mencari individu yang sudi memberi anak untuk di jaga oleh kami.
Menetap di Pahang dan Batu Pahat, Johor.
Tidak kisah taraf bayi, in Sha Allah kami akan didik sebaik yang mungkin dengan izin Allah.
Boleh hubungi/ Whatapps/ sms saya di 0137676326

nana said...

hubungan tu xkan tputus sampai bl2...nasab anak xkan berubah...bgantung pd fmly angkat yg encik serahkan..mcm sy sy sllu anto perkembangan anak pd parent dorang...blh dtg melawat blh tido gan anak...cm pndapat sy nk bergilir jaga @ pelihara tu ada mslh mksud sy ianya akan mdatangkan kekeliruan pd anak bila dia mbesar nti...2 asuhan yg berbeza...itu akandtgkan kecelaruan identity anak itu nti....

nana said...

hubungan tu xkan tputus sampai bl2...nasab anak xkan berubah...bgantung pd fmly angkat yg encik serahkan..mcm sy sy sllu anto perkembangan anak pd parent dorang...blh dtg melawat blh tido gan anak...cm pndapat sy nk bergilir jaga @ pelihara tu ada mslh mksud sy ianya akan mdatangkan kekeliruan pd anak bila dia mbesar nti...2 asuhan yg berbeza...itu akandtgkan kecelaruan identity anak itu nti....

Nora Ora said...

Anak sy d ambil tanpa kerelaan sy, bagaimana pula jika mereka yg mengambil ank saya menjadi kn ank tu ank angkat mereka tanpa kerelaan dari sy? Sy xpenah buang anak tu atau bg sesiapa pun jaga. Semua ni perbuatan bapa dia sndri. Sy xtau la kekejaman tahap apa ka mereka ni. sekarang sy dlm proses penceraian. Bagaimana jika mereka membuat surat akuan yg menyatakan bahawa ibu ank tersebut x dpt d hubungi Sdgkn dorang tau sy masih dpt d hubungi?

fazmanli Gagani said...

assalam sis sy nak tanya, sy ade jaga budak dari bayi lagi umur dalam 3 bulan sampailah sekarang dah umur 11 thn dan ibu nya tak dapat di hubungi/hilang jejak, urusan sekolah dan lain2 sy yg uruskan.yg sy nak tanya macamane cara sy nak angkat jadi anak angkat sedangkan sy masih bujang lagi,ada perancangan nak kahwin inshallah tahun depan.tolong bagi pencerahan di gfazmanli@gmail.com








fazmanli Gagani said...

sambungan ..... dan tak lama lagi genap umur 12 tahun masa nak ambil IC cara apakah yg perlu saya buat sis

Cik mimi said...

Asalam admin..sye nk tnye,jika ibu angkat tidak mempunyai surat perakuan sumpah daripada ibu kandung anak,adakah ibu kandung anak mempunyai hak untuk mengambil kembali anak tersebut?

Cik mimi said...

Asalam admin..sye nk tnye,jika ibu angkat tidak mempunyai surat perakuan sumpah daripada ibu kandung anak,adakah ibu kandung anak mempunyai hak untuk mengambil kembali anak tersebut?

Cahaya Puteri said...

as salam, bagaimana seseorang itu dpt berjumpa/ mencari ibu bapa kandung ya? ada cara tak ?

nonie's said...

assalammuallaikum, nak tny..sy ada dpt ank angkat x sah taraf..ibu x de permit..perjanjian saya bayar semua kos die dari 6bln hingga bersalin dan duit poket lps bersalin..masa mula2 saya x nak ambik sebab takut die mintak beribu sy x mempunyai byk duit..tp die kata hanya duit ubat saja.. yang menjadi maslah sy..selepas kelahiran .. die x nk bg anak..dan x nk kuar rumah mintak saya bayar die 2k..macam mana saya nk mengatasi mslh ni iye admin..

Unknown said...

Ya..Melainkan Ada Surat lain dengan cap jari ibu kaandung mengatakan dia Neri Anak kepada ibu angkat.